Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich zaprasza na warsztaty pt.: „Otwarte źródła informacji i wiedzy dla bibliotekarzy oraz czytelników”, które odbędą się w dn. 16 marca 2018 r. w godz. 10-16 w Bibliotece Publicznej w Dzielnicy Praga Południe m.st. Warszawy, ul. Meissnera 5.
Warsztaty mają na celu prezentację wybranych możliwości zastosowania nowych interaktywnych technologii w instytucjach bibliotecznych, zwłaszcza w kontekście prezentowania w sieci dokumentów cyfrowych oraz usług informacyjnych. Pod uwagę zostaną wzięte zarówno treści przygotowane z myślą o użytkownikach tradycyjnych komputerów, jak i urządzeń przenośnych.
Nowoczesne technologie informacyjno – komunikacyjne umożliwiają dzisiaj bibliotekarzom tworzenie zasobów sieciowych bez konieczności posiadania zaawansowanej wiedzy informatycznej. Nowe media zmieniają naukę, edukację i kulturę, w której funkcjonujemy. Oferują przy tym atrakcyjne i interaktywne metody współpracy pomiędzy użytkownikami, ale także ułatwiają prezentację oferty takich instytucji jak biblioteki, muzea, archiwa itp.
Podczas szkolenia uczestnicy nabędą teoretyczną i praktyczną wiedzę między innymi z zakresu następujących problemów:
Szkolenie przeprowadzi dr Grzegorz Gmiterek - adiunkt na Wydziale Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii Uniwersytetu Warszawskiego. Jego zainteresowania badawcze oscylują wokół problematyki dotyczącej wykorzystania nowych technologii w instytucjach kultury i nauki (w tym szczególnie narzędzi i usług Web 2.0 oraz mobilnych urządzeń i aplikacji). Stypendysta Towarzystwa Historyczno – Literackiego w Paryżu im. Dr Marii Zdziarskiej – Zaleskiej. Uczestnik Programu Departamentu Stanu USA International Visitor Leadership Program "Library & Information Science". Autor kilkudziesięciu publikacji naukowych, w tym książki „Biblioteka w środowisku społecznościowego Internetu. Biblioteka 2.0”, Warszawa 2011, za którą otrzymał Nagrodę Naukową SBP im. Adama Łysakowskiego.
Kosztu udziału w szkoleniu wynosi 200 zł + VAT (10% rabatu dla członków SBP) - cena obejmuje materiały szkoleniowe, możliwość konsultacji z trenerem, certyfikat, serwis kawowy.